- New Delhi’s eerste ‘smogtoren’ reinigt met 40 gigantische ventilatoren de lucht in een straal van ongeveer 500 meter rondom het gebouw.
- De luchtkwaliteit is een groot probleem in New Delhi. Hoofdminister Arvind Kejriwal vergeleek de stad eerder met een ‘gaskamer’.
- Critici zeggen dat de overheid zich moet richten op het reduceren van uitstoot in plaats van het bouwen van smogtorens.
Een unicum in de Indiase hoofdstad New Delhi. Daar werd maandag de eerste “smogtoren” in gebruik genomen om iets te doen aan de luchtkwaliteit van ’s werelds meest vervuilde hoofdstad. Plaatselijke media melden dat experts een hard hoofd hebben in de effectiviteit van de torens.
De 24 meter hoge toren zuigt met 40 reusachtige ventilatoren en 5.000 filters vervuilde lucht aan en pompt gefilterde lucht uit, meldt het lokale NDTV. Volgens The Indian Express filtert de toren de lucht binnen een straal van een 500 meter met een snelheid van 1.000 kuub per seconde.
“Het is vandaag een grote dag voor New Delhi in de strijd tegen luchtverontreiniging”, aldus hoofdminister Arvind Kejriwal van de stad tijdens de opening.
Kejriwal noemde New Delhi in 2019 “een gaskamer” naar aanleiding van de enorme luchtverontreiniging. Maar dat probleem geldt voor heel India en niet exclusief voor New Delhi. Volgens een uit 2020 stammend onderzoek van The Lancet eiste luchtverontreiniging in 2019 bijna 1,7 miljoen levens.
Sinds drie jaar valt New Delhi de twijfelachtige eer ten deel 's werelds meest vervuilde hoofdstad te zijn. Dat schrijft IQAir, een Zwitserse organisatie die de luchtkwaliteit in de gaten houdt. IQAir meet die kwaliteit door fijnstof van deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer (PM2,5) doorsnee te meten. Dat kan luchtwegproblemen en ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.
Volgens de Zwitserse instantie overschrijdt de lucht in New Delhi regelmatig de PM2,5-veiligheidsnormen, tot twintig keer de toegestane hoeveelheden. Volgens experts heeft stad minstens 213 smogtorens nodig om het probleem effectief aan te pakken.
De op maandag in gebruik genomen toren is onderdeel van een pilotprogramma. De overheid bestudeert de komende twee jaar de effectiviteit ervan, meldt NDTV.
Critici bestempelen de torens als een dure afleiding van wat het werkelijke probleem is: te veel uitstoot. "Laten we hier helder over zijn: dit is een volstrekte verspilling", zegt Karthik Ganesan, onderzoeker van de Raad voor Energie, Milieu en Water, tegen persbureau AFP.
Volgens Tanushree Ganguly, programmaleider van de Raad, is er geen wetenschappelijk bewijs dat de torens de vervuilingsniveaus omlaag brengen.
The Indian Express meldt dat Dipankar Saha, oud-directeur van India's Centrale Raad tegen Vervuiling, vraagtekens zet bij het prijskaartje van 1,7 miljoen euro dat op de toren prijkt: "Hoeveel van die installaties heb je nodig? En wat gaat dat wel niet kosten?"
In 2018 bouwde China in Xian een soortgelijke smogtoren met een hoogte van bijna 100 meter. China is nog steeds aan het evalueren, maar meldt dat de voorlopige bevindingen veelbelovend zijn.
De Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde onthulde in 2014 ook een smogtoren. Een prototype daarvan stond enige tijd in onder meer Rotterdam.